Οι κολπίτιδες σήμερα αποτελούν το συχνότερο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες 
και τη συνηθέστερη αιτία που μια γυναίκα επισκέπτεται το γυναικολόγο της.

Τριχομοναδική κολπίτιδα:Είναι συνήθης στην αναπαραγωγική ηλικία.
Όταν εμφανιστεί τριχομοναδική κολπίτιδα, παρατηρείται λεπτόρρευστη
δύσοσμη έκκριση, κιτρινοπράσινου χρώματος, συχνά αφρώδης που συνοδεύεται από ερυθρότητα.

Μυκητιασική κολπίτιδα: Συνήθως είναι υπεύθυνη η Candida albicans.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες ανιχνεύεται στο 80% των ανθρώπων,
χωρίς όμως να προκαλεί συμπτώματα. Η υπεραύξηση της όμως οδηγεί στην καντιντίαση.
Το κύριο σύμπτωμα της μυκητιασικής κολπίτιδας είναι ο κνησμός.
Το έκκριμα είναι λευκού χρώματος και θυμίζει το τυρί τύπου cottage.


Βακτηριακή κολπίτιδα: Ο τύπος αυτός κολπίτιδας οφείλεται σε διάφορους
μικροοργανισμούς με συχνότερο την Gardnerella vaginalis, ένα αναερόβιο βακτήριο
που ενοχοποιείται για το 95% των περιπτώσεων. Tο κολπικό έκκριμα είναι λιγοστό και
​γκριζόλευκο με δυσάρεστη οσμή ψαριού.

Κολπίτιδα από χλαμύδια: Οι περισσότερες γυναίκες δεν εμφανίζουν συμπτώματα, γεγονός που δυσχεραίνει πολύ τη διάγνωση. Συνήθως παρουσιάζουν ελαφριά ροή αίματος, ειδικά μετά τη σεξουαλική πράξη και μπορεί να έχουν πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή στη μέση. Εάν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας, μειώνοντας τις πιθανότητες της να μείνει έγκυος στο μέλλον.


​Η διάγνωση γίνεται έπειτα από γυναικολογική εξέταση με μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια.

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της κολπίτιδας είναι η προσοχή της υγιεινής. Η χρήση άνετων ρούχων από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι), η αποφυγή στενών παντελονιών, η αποφυγή χρήσης ισχυρών αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή, ο περιορισμός της χρήσης αποσμητικών, οι ασφαλείς σεξουαλικές επαφές, η συχνή επίσκεψη στο γιατρό για τεστ Παπανικολάου. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με την άμμο και η πολύωρη παραμονή με βρεγμένο μαγιό καθώς το υγρό και θερμό περιβάλλον είναι ιδανικό για την ανάπτυξη μικροβίων.