Η Υδροσονογραφία (Hydrosonography) περιλαμβάνει την έγχυση φυσιολογικού ορού στην ενδομήτρια κοιλότητα με ταυτόχρονη εξέταση με διακολπικό υπερηχογράφημα με σκοπό να απεικονιστεί η ενδομήτρια κοιλότητα.


Η Υδροσονογραφία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις βλάβες στην ενδομήτρια κοιλότητα 

(π.χ. ινομυώματα, πολύποδες) ώστε να είναι δυνατός ο διαχωρισμός τους ως προς

την διάγνωση. Η διάβαση η υγρού από τις σάλπιγγες παρέχει περιορισμένες πληροφορίες

σχετικά με την βατότητα των σαλπίγγων. Για τις βλάβες της ενδομήτριας κοιλότητας έχει

συγκρίσιμη ευαισθησία και ειδικότητα με την υστεροσκόπηση , η οποία αποτελεί την

εξέταση εκλογής σε βλάβες της ενδομήτριας κοιλότητας.


Στα πλεονεκτήματα της Υδροσονογραφίας συγκαταλέγονται ο χαμηλός κίνδυνος μόλυνσης, η καλή ανεκτικότητα από την ασθενή, το πολύ χαμηλό κόστος και η διενέργειά της χωρίς αναισθησία στον χώρο του Ιατρείου. Τα μειονεκτήματα είναι η μειωμένη αξιολόγηση των σαλπίγγων και η ανάγκη διενέργειας υστεροσκόπησης σε περίπτωση ανάγκης επεμβατικής θεραπείας σε τυχόν βλάβη στην ενδομήτρια κοιλότητα.


Η Υδροσονογραφία είναι πιο ακριβής από την απλή διακολπική υπερηχογραφία στην ανίχνευση παθολογίας σε γυναίκες με υπογονιμότητα ή για διερεύνηση παθολογικής αιμορραγίας από την μήτρα.


Η εξέταση γίνεται στο πρώτο μισό του έμμηνου κύκλου αφού έχει τελειώσει η περίοδος, αλλά πριν την ωορρηξία. Δεν χρειάζεται καμία ειδική προετοιμασία από την ασθενή. Η ουροδόχος κύστη θα πρέπει να είναι άδεια.


Λίγο πριν την διαδικασία ή αμέσως μετά καλό είναι να γίνει λήψη παυσίπονου αφού μπορεί να εμφανιστούν μικρές συσπάσεις στην μήτρα (σαν περίοδος), οι οποίες είναι ήπιες και διαρκούν λίγα λεπτά. Μετά την εξέταση μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι χωρίς περιορισμούς. Μικρή κολπική αιμόρροια μετά την εξέταση μπορεί να παρατηρηθεί αλλά είναι μικρή. Σε εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος σωστό είναι να ενημερώσετε τον Ιατρό σας.